lunes, agosto 16, 2010

¿QUÉ ES lo que hizo que los humanos nos diferenciáramos del resto de primates? Muy sencillo: empezamos a comer carne:
Our earliest ancestors ate their food raw — fruit, leaves, maybe some nuts. When they ventured down onto land, they added things like underground tubers, roots and berries.

It wasn't a very high-calorie diet, so to get the energy you needed, you had to eat a lot and have a big gut to digest it all. But having a big gut has its drawbacks.

"You can't have a large brain and big guts at the same time," explains Leslie Aiello, an anthropologist and director of the Wenner-Gren Foundation in New York City, which funds research on evolution. Digestion, she says, was the energy-hog of our primate ancestor's body. The brain was the poor stepsister who got the leftovers.

Until, that is, we discovered meat.

"What we think is that this dietary change around 2.3 million years ago was one of the major significant factors in the evolution of our own species," Aiello says.

[...] As we got more, our guts shrank because we didn't need a giant vegetable processor any more. Our bodies could spend more energy on other things like building a bigger brain. Sorry, vegetarians, but eating meat apparently made our ancestors smarter — smart enough to make better tools, which in turn led to other changes, says Aiello.
Y el siguiente paso fué empezar a cocinar no sólo la carne, sino también los vegetales:
[E]ven after we started eating meat, raw food just didn't pack the energy to build the big-brained, small-toothed modern human. He cites research that showed that people on a raw food diet, including meat and oil, lost a lot of weight. Many said they felt better, but also experienced chronic energy deficiency. And half the women in the experiment stopped menstruating.

It's not as if raw food isn't nutritious; it's just harder for the body to get at the nutrition.
Leedlo entero, sobre todo si sois de esos veganos militantes que no sólo no comen nada que provenga de animales, sino que no pueden tolerar que lo haga nadie en su presencia. A lo largo de mi vida me he topado con ellos en varias ocasiones, y en esos casos suelo evitar comer carne, básicamente por cortesía. Pero recuerdo alguno que se ha llegado a rebotar sólo por haber hecho una broma inocente ("tranquilo, no voy a pedir un entrecot, ja ja"). Acabada la comida -de trabajo, era un dueño de una startup bastante conocida, radicada ahora en EEUU, pero que por motivos obvios no voy a identificar- me vuelvo a mi oficina y me encuentro con un email que el tipo había escrito nada más llegar a su hotel, echándome la bronca por mi falta de sensibilidad, y con argumentos tan elaborados como "qué pensarías si vinieran unos extraterrestres que nos vieran animales poco inteligentes como nosotros vemos a las vacas, y se nos comiesen".

Después de preguntarle qué pensaría él si viniesen unos extraterrestres todavía más inteligentes, tan inteligentes que nos tuviesen tanta consideración intelectual como nosotros tenemos a las plantas, si significaría que también está mal comer vegetales, entonces cambió y me preguntó qué me parecería ser comido por un tiburón. Ante tal nivel de sofisticación filosófica -que demuestra que la competencia emprendedora no siempre va de la mano de habilidades sociales- no tuve más remedio que dejarlo correr. No era plan de enviarlo donde el cuerpo me pedía enviarlo...