miércoles, septiembre 28, 2011

¿RECORDÁIS la que se montó porque los consejeros de RTVE habían aprobado tener acceso a las escaletas de los Telediarios? En Catalunya se decía que algo así sería imposible. Pues resulta que todos los miembros de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que controla TV3 y los demás canales de TV pública, tienen un perfil con nombre y apellidos en el sistema de edición, al que pueden acceder en todo momento. Esta es la nota del comité de empresa a la que he tenido acceso:
LES ESCALETES DELS TN, UN ESPAI DE LLIBERTAT PROFESSIONAL.

Després de la polèmica generada per l’intent dels consellers de RTVE de tenir accés a l'elaboració dels informatius d'aquests mitjans, alguns treballadors dels Serveis Informatius de TV3 -fent una senzilla recerca- van descobrir amb sorpresa que pràcticament tots els consellers de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals disposen d'un perfil creat -amb noms i cognoms- dins el sistema iNews. Després que el president del Consell de Govern va afirmar dies enrere amb contundència que era impossible que el cas de RTVE es pogués repetir a la CCMA, aquest fet va crear una gran preocupació entre la redacció.

Per aquesta raó, el Comitè Professional va demanar informació concreta sobre la situació tant a la CCMA com a la direcció de TVC i dels Serveis Informatius. La resposta va ser -a grans trets- que aquests comptes es van activar l'any 2008 com un permís informàtic més -és a dir, sense que s'aprovés mitjançant cap votació-, que s'havien utilitzat molt poques vegades i que només permeten la consulta de les agències de notícies i de l'arxiu d'escaletes.

El Comitè considera greu el fet que no s'hagués fet mai pública l'existència d'aquests comptes -així ho ha comunicat- i també ha acordat amb la CCMA la desactivació de la possibilitat que els consLinkellers puguin accedir a l'arxiu de les escaletes dels espais informatius. Pel Comitè, encara que les escaletes es puguin consultar exclusivament un cop emès el Telenotícies, aquests documents continuen sent una eina de treball interna on, a més, sovint figuren dades sensibles que cal preservar perquè cap periodista pugui veure coartada la seva llibertat.

El Comitè Professional de TVC,
28 de setembre de 2011
ACTUALIZACIÓN. La nota, traducida al castellano.